Dyslexie en Remedial Teaching Praktijk Snappie

Remedial Teaching  

Voor wie?

Remedial Teaching (RT) is voor kinderen in de basisschoolleeftijd voor wie het leren niet vanzelfsprekend is. Voor kinderen die ondanks alle extra inspanningen en hulp van leerkrachten en ouders moeite blijven houden met leren.

Praktijk Snappie helpt elk kind in de zoektocht naar de (leer)weg en leerstijl die bij hem of haar past. Uitgangspunt daarbij is dat kinderen zich het best ontwikkelen als zij zich bewust zijn van wat ze allemaal wel kunnen en daar ook trots op mogen zijn. Vaak is er slechts nog ruimte voor de problemen, voor datgene wat een kind niet kan. Inzicht in wat goed gaat en wordt beheerst, is voor veel kinderen een ‘eye-opener’ en is de eerste stap op weg naar een beter zelfbeeld. 

Inzicht in de eigen mogelijkheden en vaardigheden, bevestiging en complimenten bevorderen leerprestaties. Praktijk Snappie reikt instrumenten en handvatten aan waarmee een kind zich verder kan ontwikkelen.

Wat is het?

Remedial Teaching (RT) betekent letterlijk vertaald ‘herstellend lesgeven’.  Bij RT krijgt een kind begeleiding op maat, door middel van gespecialiseerde behandelingstechnieken die uitgaan van en gericht zijn op de hulpvraag en de onderwijsbehoefte van het individuele kind.

Wat is het níet?

RT is niet hetzelfde als bijles… 

RT moet zeker niet verward worden met bijles. Met bijles wordt ‘alleen’ de lesstof nog een keer extra herhaald. RT biedt daarentegen specialistische ondersteuning bij leer- en/of gedragsproblemen. Met een kind dat wordt aangemeld voor RT, wordt doelgericht en intensief gewerkt om een probleem op te lossen óf het kind te leren beter met een probleem om te gaan.  

RT is niet alleen maar gericht op betere toetsresultaten…

Het uiteindelijke doel van de begeleiding van kinderen binnen RT is niet het foutloos rekenen of schrijven in een toets of een bepaalde hoeveelheid woorden binnen een minuut kunnen lezen. De toetsen zijn slechts hulpmiddelen om te kunnen vaststellen hoeveel progressie een kind maakt. Waar het daadwerkelijk om gaat, is het leren gebruiken van nuttige vaardigheden voor situaties waarin het kind dagelijks verkeert en het (uiteindelijk) weer mee kunnen doen met de eigen groep.