Dyslexie en Remedial Teaching Praktijk Snappie

Behandeling dyslexie 

Wat is dyslexie?

Kinderen met dyslexie hebben hardnekkige problemen met het aanleren en vlot toepassen van het lezen en spellen. Ze hebben veel extra oefening nodig. Een vroege herkenning en gerichte aanpak zijn belangrijk.

Een vermoeden van dyslexie?

U kunt bij praktijk Snappie terecht voor een Dyslexie Screening Test (DST-NL). De DST-NL is een screeningsinstrument dat aangeeft hoe groot het risico op dyslexie bij uw kind is. De test is bedoeld voor kinderen en jongeren van 6;6 tot 16;6 jaar uit het basis- en voortgezet onderwijs. De afname duurt ongeveer 30 minuten.

Onderzoek dyslexie

Praktijk Snappie werkt voor diagnostiek samen met zowel de

onderwijs advies en HCO (onderwijsadviesbureaus en aangesloten bij ONL). Voor meer informatie klik hier. 

Genoemde professionals mogen conform het 'Protocol Dyslexie' vaststellen of er sprake is van (ernstige, enkelvoudige) dyslexie.

De school heeft bij vermoeden van ernstige, enkelvoudige dyslexie een poortwachtersfunctie. Na het uitspreken van het vermoeden, bestaat er voor de ouders de mogelijkheid om een dyslexieonderzoek aan te vragen. U bent hierbij vrij in de keuze van het onderwijsbureau. Bij aanmelding voor het onderzoek heeft u een leerlingdossier van de school nodig.

Het is sterk aan te bevelen eerst de voorwaarden van uw zorgverzekering te checken, als u voor vergoeding van het onderzoek en behandeling in aanmerking wenst te komen. Verzekeringen vergoeden vaak alleen wanneer gebruik gemaakt kan worden van de regeling 'ernstige en enkelvoudige problematiek'.

Zie voor meer informatie: www.masterplandyslexie.nl en/of www.steunpuntdyslexie.nl

Dyslexieverklaring

Een dyslexieverklaring betreft een vaststelling van dyslexie, maar niet per definitie van ernstige enkelvoudige dyslexie.

Vergoeding onderzoek en behandeling dyslexie

Is er wel sprake van ernstige enkelvoudige dyslexie? Dan komt u in aanmerking voor vergoeding van zowel het onderzoek als de behandeling.

Is er geen sprake van ernstige enkelvoudige dyslexie? Dan wordt wel de diagnostiek (het onderzoek)vergoed, maar niet de behandeling.

Is er sprake van dyslexie in combinatie met een ander leer- of ontwikkelingsprobleem (co-morbiditeit)? Dan komt behandeling niet in aanmerking voor deze specifieke regeling. Dan bestaat er recht op vergoede hulp op grond van de algemene regels voor de GGZ-hulpverlening in de basisverzekering. 

Dyslexiebehandeling

De voor vergoeding in aanmerking komende dyslexiebehandeling moet plaats hebben bij een door de zorgverzekeraar aangesloten bureau. Voor meer informatie klik hier.

Dyslexiespecialist Petra Maas werkt als bevoegd medebehandelaar ONL (Onderwijszorg Nederland) samen met Onderwijs Advies (OA) en HCO (onderwijsadviesbureaus en aangesloten bij ONL). Voor meer informatie klik hier.

De OA en HCO hebben contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Hierdoor is vergoeding van het onderzoek naar enkelvoudige, ernstige dyslexie en de behandeling hiervan mogelijk bij praktijk Snappie.

Praktijk Snappie verzorgt ook particuliere dyslexiebehandeling voor:

  • kinderen met een vorm van dyslexie die niet wordt gezien als 'ernstig', maar die toch belemmerend werkt op de schoolprestaties en de motivatie tot lezen, schrijven en leren.
  • kinderen bij wie naast dyslexie sprake is van zogenaamde 'co-morbiditeit' ofwel een ander leer- of ontwikkelingsprobleem (bijv. ADHD, ADD, autisme, dysfasie).